Zorg en Jeugdgezondheid

Op deze pagina vindt u informatie over:

• Schoolmaatschappelijk werk
  • Jeugdgezondheidszorg
  • Centrum voor Jeugd en Gezin

Schoolmaatschappelijk werk (SMW)

Vanuit Kwadraad is Nancy Visser werkzaam op deze school voor u als ouder, leerling of leerkracht.

U heeft opgroeiende kinderen in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs. Wanneer u zich zorgen maakt of vragen heeft over uw kind, kunt u daar altijd over praten met de leerkracht. Wanneer de zorgen echter blijven, kunt u via de leerkracht contact opnemen met het school maatschappelijk werk van Kwadraad. De school maatschappelijk werker begeleidt en ondersteunt u en zoekt samen met u wat de beste stap is voor u en uw kind. Daarnaast kan de schoolmaatschappelijk werker de leerkracht adviseren en ondersteunen bij de begeleiding van kinderen met sociale of emotionele problemen.

Voor wie is het school maatschappelijk werk?

Het school maatschappelijk werk heeft een onafhankelijke positie en is er voor ouders, kinderen en leerkrachten in het basisonderwijs.

Met welke vragen kan ik naar het school maatschappelijk werk?

De schoolmaatschappelijk werkers kunnen u met allerlei problemen helpen, bijv. wanneer:

• Uw kind de omgang met anderen niet makkelijk vindt;
  • Uw kind moeite heeft met het organiseren van schoolwerk of problemen op school heeft;
  • Uw kind problemen met u of anderen thuis heeft;
  • Uw kind problemen heeft in zijn vrije tijd;
  • Uw kind niet lekker in z’n vel zit en niet goed weet hoe dat komt;
  • U wilt dat er iemand met u meedenkt over de opvoeding;
  • U twijfelt of het school maatschappelijk werk wat voor u kan doen.

Wat doet het school maatschappelijk werk?

Na de aanmelding vindt een intakegesprek plaats. Er wordt samen met u en/of uw kind en/of de leerkracht in kaart gebracht wat er aan de hand is. Met andere woorden: wat is uw vraag en wat kan het school maatschappelijk werk u bieden.

Wat biedt het school maatschappelijk werk?

• Kortdurende hulpverlening aan ouders en kinderen in maximaal vijf gesprekken;
  • Verwijzen en toeleiden naar meer specifieke hulp, zoals het algemeen maatschappelijk werk, of trainingen op het gebied van sociale vaardigheden en weerbaarheid;
  • Ondersteuning van de school.

Vertrouwelijk

Alle gesprekken met de school maatschappelijk werker zijn vertrouwelijk. De schoolmaatschappelijk werkers van Kwadraad hebben een geheimhoudingsplicht en zijn gehouden aan hun beroepscode.

JGZ (Jeugdgezondheidszorg)

Een gezonde basis voor elk kind

JGZ verzorgt de preventieve jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Ons werk is erop gericht om tijdig eventuele gezondheidsproblemen op te sporen. Tot de leeftijd van vier jaar komen kinderen op het consultatiebureau. Daarna vinden de onderzoeken plaats in samenwerking met school. We checken de gezondheid en groei en bieden ouders steun bij de alledaagse zorg voor hun kinderen. U krijgt altijd vooraf informatie over een onderzoek.

Gezondheidsonderzoek groep 2

In groep 2 worden kinderen uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek. Er wordt een ogentest en een gehooronderzoek gedaan. De jeugdarts voert een lichamelijk onderzoek uit en er is gelegenheid voor het bespreken van vragen of zorgen over de gezondheid en opvoeding.

Spraak-taalonderzoek

Bij peuters is er aandacht voor een goede spraak- en taalontwikkeling. De logopedist van JGZ voert een onderzoek uit bij vijfjarigen, om te achterhalen of een kind problemen heeft met spreken, luisteren, taal, stem of mondgedrag. Dit onderzoek wordt niet bij elk kind gedaan. Alleen als ouders of de leerkracht aangeven dat er vragen of zorgen zijn over de taal- en spraakontwikkeling.

Gezondheidsonderzoek groep 7

In groep 7 geeft de jeugdverpleegkundige een gezondheidsles in de klas. De les gaat onder meer over puberteit, pesten en leefstijl. Daarna voert de jeugdverpleegkundige met ieder kind een gesprek: hoe gaat het op school, thuis, met vrienden en de gezondheid? Zijn er bijzonderheden, dan wordt contact met u opgenomen.

Vaccinatie

Kinderen van 4 en 9 jaar krijgen een oproep voor een vaccinatie. Deze herhalingsvaccinaties zorgen voor een goede, langdurende bescherming tegen een flink aantal infectieziekten. Meisjes van 12 jaar krijgen een oproep voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.

Wetten en regels

In Nederland hebben alle kinderen tot 18 jaar recht op jeugdgezondheidszorg. Wij voeren een wettelijke taak uit, waarbij het belang van ieder kind voorop staat. Meer informatie over onze zorg en werkwijze kunt u lezen op onze website: www.jgzzhw.nl/onze werkwijze.

Ondersteuning ouders

Opgroeien en opvoeden gaat gelukkig meestal goed en zonder problemen. Toch gaat het niet altijd vanzelf. Alle ouders hebben wel eens vragen over de ontwikkeling en opvoeding van hun kinderen. JGZ ondersteunt ouders bij hun alledaagse zorg. De diensten van JGZ zijn gratis, met uitzondering van sommige cursussen en themabijeenkomsten. Heeft u vragen of zorgen over de gezondheid of de ontwikkeling van uw kind? Neem dan contact met ons op.

Contactbureau:  088 - 054 99 99

E-mail:                  info@jgzzhw.nl

Website:              www.jgzzhw.nl

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Opvoeden en opgroeien is niet altijd gemakkelijk en soms is informatie, advies of ondersteuning nodig. In Leidschendam-Voorburg is één centraal punt voor alle vragen over opvoeden en opgroeien: het centrum voor jeugd en gezin (CJG). In het CJG is veel kennis en ervaring over opvoeden en opgroeien samengebracht in één netwerkorganisatie. Dat heeft twee grote voordelen: snel antwoord op vragen en meteen hulp wanneer dat nodig is.

Bezoekadres Centrum voor Jeugd en Gezin Voorburg:

Willem de Beijerlaan 147

2174 KV