Leerlingenraad

We hebben op school een leerlingenraad. De raad bestaat uit 12 leerlingen uit de groepen 5 t/m 8.
Leden van de Leerlingenraad 2016-2017

uit groep 5
uit groep 56
uit groep 6
uit groep 7
uit groep 78
uit groep 8

Waarom een leerlingenraad?

• De leerlingen hebben een eigen stem binnen de schoolorganisatie, zodat ze weten dat ze meetellen.
  • Ze maken spelenderwijs kennis met democratische beginselen.
  • Betrokkenheid met school van leerlingen bevorderen.
  • Verantwoordelijkheid voor schoolse zaken bevorderen.
  • De leerlingen een beter inzicht in de organisatie van de school bijbrengen.
  • Kwaliteit van de schoolorganisatie bevorderen.
  • De leerlingen laten ondervinden wat realistisch en haalbaar is.
  • Bevorderen van actief burgerschap.

Hoe is de organisatie?

• In de groepen 5, 6, 7 en 8 worden jaarlijks in het begin van het jaar verkiezingen gehouden.
  • De leerkracht mag dit naar eigen inzicht doen: een grote campagne of gewoon een kringgesprek met een stemronde.
  • In elke groep worden 2 leerlingen gekozen (jongen en een meisje) die namens de groep het woord zullen voeren in de leerlingenraad. Er mogen geen plaatsvervangers in de ledenraad.
  • Per schooljaar krijgt de leerlingenraad een budget van 100 euro, dat zij in overleg mogen besteden.
  • De laatste notulen worden gepubliceerd op de website en er wordt een verslag je voor de nieuwsbrief geschreven
  • De leerlingenraad komt 6 keer per jaar bij elkaar onder schooltijd of op enig moment dat één van de leden daartoe oproept.
  • Bij elke vergadering iemand van de directie of één van de leerkrachten als adviseur/begeleider/vraagbaak aanwezig.
  • De leden van de leerlingenraad lichten de besluiten van de leerlingenraad toe in hun eigen klas.
  • De leerlingen blijven een heel schooljaar in de leerlingenraad, maar zijn herkiesbaar.

Waarover kan de leerlingenraad vergaderen?

• De leerlingenraad hangt een ideeënbus op, de ideeën worden besproken.
  • De leerlingenraad neemt ideeën mee vanuit de klas.
  • Leden van de leerlingenraad worden aangesproken
  • Een kringgesprek voor de vergadering gaat vooraf aan het vaststellen van de agenda.
  • Leden van de leerlingenraad komen zelf met ideeën.
  • Het team kan bespreekpunten inbrengen.
  • Punten vanuit de leerlingenraad kunnen meegenomen worden naar de ouderraad, de medezeggenschapsraad of het team.
  • Het gebruik en de inrichting van het schoolplein.
  • Invulling van de vrijdagmiddagen voor een vakantie.
  • Advies bij de organisatie van het schoolreisje.
  • Bevindingen bij het gebruik van lesmethodes.
  • Adviseren bij allerhande festiviteiten.

Waar en wanneer vergadert de leerlingenraad?

Een uur onder schooltijd in een ter beschikking staand klaslokaal of de koffiekamer.

Hoe is het kiesreglement?

• Elk schooljaar worden tijdens de eerste schoolmaand nieuwe verkiezingen gehouden.
  • Tijdens deze verkiezingen worden uit de groepen 5, 6, 7 en 8 twee leerlingen verkozen die gedurende het gehele schooljaar zullen zetelen in de leerlingenraad.
  • De kiesplicht geldt voor elke leerling uit groep 5 t/m 8.
  • Leerkrachten mogen niet deelnemen aan de stemming.
  • Elke leerling wordt verwittigd van de plaats, het uur en de datum van de stemming